شناسه پست: 21570
بازدید: 401

ژئوترمال فهرست
پيش گفتار
مقدمه
تاريخچه ژئوترمال در جهان
تاريخچه ژئوترمال در ايران
گرماي زمين
نشانه هاي انرژي ژئوترمال
مخازن انرژي ژئوترمال
–          مخازن گرمايي
–          مخازن سنگ داغ خشك
–          مخازن تحت فشار
–          مخازن ماگمايي
تكنولوژي ژئوترمال
–          كاوش و اكتشاف
–          حفاري
–          نيروگاه
مزاياي استفاده از ژئوترمال
الف) مزاياي زيست محيطي
1-      عدم آلودگي هوا
–          دي اكسيد كربن
–          سولفيد هيدروژن
–          آمونياك
2-      عدم آلودگي منابع آب
3-      عدم نياز به زمين
ب) مزاياي كاربردي
–          صرفه جويي در مصرف سوختهاي فسيلي
–          زمان كاركرد طولاني
–          گستردگي موارد كاربرد
–          مستقل از شرايط جوي
–          توليد برق به وسيله واحدهاي قابل حمل
موارد كاربرد انرژي ژئوترمال
–          استفاده مستقيم
–          توليدنيروي الكتريكي
–          پمپ حرارتي
اثرات شيميايي جريانات روي تاسيسات
نتيجه گيري
منابع
پيش گفتار
توسعه شگرف علم و فن در جهان امروز، ظاهراَ آسايش و رفاه زندگي بشر را موجب شده است، ليكن اين توسعه يافتگي ، مايه بروز مشكلات تازه اي نيز براي انسانها شده است كه از آن جمله مي توان به آلودگي محيط زيست، تغييرات گسترده آب و هوايي در زمين و غيره اشاره نمود. بحران آلودگي در جهان و كاهش ذخاير فسيلي در جهان از يك سو و رشد فزاينده جمعيت از سوي ديگر، موجب گرايش روز افزون دانشمندان علوم مختلف به سوي انرژي هاي نو شده است. انرژي ژئوترمال يا زمين گرمايي يكي از انواع انرژي هاي تجديدپذير است كه مي تواند جايگزين مناسبي براي سوخت هاي فسيلي باشد و با وجود گسترش قابل ملاحظه آن دركشورهاي پيشرفته و برخي از كشورهاي در حال توسعه، در ايران كماكان ناشناخته باقي مانده است. هدف از ارايه اين نوشتار آشنايي بيشتر با اين سرمايه با ارزش و هميشگي مي باشد.
مقدمه
اصطلاح ژئوترمال واژه اي است يوناني كه از كلمات Geo به معناي زمين و ther/ me به معني حرارت تشكيل شده است و انرژي زمين گرمايي هم ناميده مي شود. اين انرژي از سيال داغ موجود دراعماق زمين به دست مي آيد. در واقع آب داغ يا بخار خروجي از زمين عامل انتقال انرژي ازمخزن ژئوترمال به سطح زمين است. اين انرژي در مخزن زمين گرمايي، متمركز شده است كه براي دسترسي به آن در محل مخزن ، چاهي عميق حفر مي شود.
طبق محاسبات به عمل آمده مشخص شده است كه انرژي حرارتي ذخيره شده در 11 كيلومتر فوقاني پوسته زمين ، معدل 50 هزار برابر كل انرژي به دست آمده از منابع نفت و گاز شناخته امروز جهان است.
اين منبع طبيعي فراوان و تميز ، به طور پيوسته و يكنواخت در دسترس است در حال حاضر در بيشتر كشورهاي پيشرفته ، بخار ژئوترمال و آب داغ براي توليد انرژي الكتريكي با كمترين تاثيرات محيطي مورد استفاده قرار مي گيرد. آب هاي گرم مستقيماَ از زمين ، براي گرم كردن گلخانه ها، حوضچه هاي پرورش ماهي و سيستمهاي گرمايش و سرمايش و غيره به كار مي روند. همچنين پمپهاي حرارتي ژئوترمال را مي توان تقريباَ در هر جايي نصب كرده  بهره برداري از انرژي ژئوترمال به عنوان يك منبع انرژي پتانسيل در اعماق زمين، مستقل از شرايط جوي بوده و قابليت جوابگويي به نياز كنوني و آتي بشر دارد.
امروزه از ژئوترمال در 21 كشور جهان براي توليد الكتريسته و در 55 كشور دنيا براي استفاده مستقيم از منابع استفاده مي شود. بديهي است كه بهره برداري گسترده از ذخاير انرژي ژئوترمال مستلزم تحقيق و توسعه بيشتر در زمينه روش هاي اكتشاف و استخراج آن است.
تاريخچه ژئوترمال در جهان:
اين انرژي از ابتداي خلقت مورد استفاده انسان بوده است. به اين ترتيب كه از آن براي شستشو، پخت و پز، استحمام، كشاورزي و درمان بيماريها استفاده مي شده است. اسناد و مدارك موجود ثابت ميكند كه ساكنان كشورهايي نظير چين، ژاپن اسلند و نيوزلند در گذشته هاي دور از اين انرژي استفاده مي كردند. در سال 1828 فردي به نام لار در للو در كشور ايتاليا براي تهيه اسيدبوريك به جاي سوزاندن هيزم از حرارت آبهاي گرم استفاده  كرد كه بعدها نام محل اجراي طرح مزبور را لاردرللو ناميدند.