شناسه پست: 9444
بازدید: 448

طرح کارآفرینی تکثیر و پرورش آبزیان
فهرست مطالب
مقدمه. ۴
تاریخچه تکثیر و پرورش ماهی.. ۵
اهداف و انگیزه های پرورش ماهی : ۷
نیاز بازار و توجیه اقتصادی.. ۷
محاسن اساسی پرورش ماهی از نظر زیست شناختی.. ۸
اهمیت اقتصادی پرورش و تولید ماهی.. ۹
وضعیت پرورش ماهی در ایران.. ۹
مهمترین گونه های پرورشی ماهیان سردابی : ۱۲
نیار جامعه : ۱۶
برتری گوشت ماهی و سایر آبزیان. ۱۶
ردیف.. ۱۶
نوع ماده غذایی. ۱۶
میزان پروتئین. ۱۶
گوشت مرغ. ۱۷
نوع اسید آمینه. ۱۷
لیزین. ۱۷
فواید بهداشتی مصرف ماهی بررسی شد. ۱۸
فواید ماهی در سلامت انسان : ۱۹
شرایط لازم جهت اخذ مجوز : ۱۹
مراحل قانونی.. ۲۰
مدت اعتبار پروانه موافقت اصولی : ۲۱
شرایط تمدید پروانه بهره برداری. ۲۳
تعهدات و وظایف دارنده پروانه بهره برداری : ۲۳
برآورد میزان سرمایه و منابع تأمین آن : ۲۴
امکانات و تجهیزات و شرایط مکانی مناسب… ۲۵
مزایای چشمه ها : ۲۶
انواع چشمه ها : ۲۶
مزایای قناتها : ۲۷
معایب قناتها : ۲۷
د ) چاهها : ۲۸
چاههای آرتزین : ۲۸
محاسن : ۲۸
معایب : ۲۹
چاههای غیر آرتزین : ۲۹
محاسن : ۲۹
معایب : ۲۹
اختصاصات زمین. ۳۰
نحوه آرایش استخرها ۳۰
سیستم آبرسانی. ۳۱
بافت خاک : ۳۱
شیب زمین : ۳۱
محیطهای مختلف پرورش ماهی قزل آلا : ۳۲
عملیات احداث مزرعه. ۳۳
چگونگی استفاده از مصالح.. ۳۳
زیرسازی : ۳۴
استخرهای بیضی شکل : ۳۴
استخرهای گرد بتونی : ۳۴
ب ) استخرهای خاکی : ۳۵
ج ) حوضچه های پیش ساخته : ۳۵
حوضچه های فایبر گلاس : ۳۵
حوضچه های فلزی پیش ساخته : ۳۵
د ) حوضچه های سیلویی : ۳۶
محیط های محصور : ۳۶
الف) قفسهای پرورشی : ۳۶
ب ) حصارهای پرورشی (پن) : ۳۶
ح ) زیرسازی در محوطه استخرها : ۳۷
د ) پلاستر سیمانی : ۳۷
اختصاصات ماهیان سردآبی. ۳۷
طراحی استخرها و تأسیسات جانبی : ۳۸
تأسیسات فیلتراسیون و رسوبگیر. ۳۸
مراحل و فرآیند انجام کار. ۳۸
روشهای مختلف پرروش ماهی.. ۳۸
استخرهای پرورش ماهی قزل آلا : ۴۱
روشهای انتقال لارو وربچه ماهی به استخرها ۴۱
ماهی دار کردن استخر به وسیلة نوزادان تازه به تغذیه افتاده : ۴۲
پرورش ماهی.. ۴۳
پرورش نوزادان تازه به تغذیه افتاده : ۴۳
مصرف غذای خشک : ۴۵
اصول تغذیه و روشهای نگهداری مواد غذایی : ۴۷
تغذیه ماهی قزل آلا رنگین کمان : ۴۷
هضم و جذب غذا : ۴۷
لیپیدها و اسیدهای چرب.. ۴۸
وظایف اصلی کربوهیدراتها در بدن ماهیان شامل : ۴۸
عناصر معدنی : ۴۸
ویتامینها : ۴۸
عوامل مؤثر در کاهش رشد قزل آلا : ۵۱
عملیات شستشوی استخرها چرا و چگونه انجام می شود : ۵۱
رقم بندی ماهیها : ۵۱
الف ) جلوگیری از همجنس خواری در توده ماهیان. ۵۲
اهمیت اکسیژن و هوادهی : ۵۲
بیماری و استرس… ۵۳
تعریف بیماری : ۵۳
عوامل بیماری زا : ۵۳
خلاصه شرایط بیمه ماهیان سردابی.. ۵۵
جدول محاسبه غرامت ماهیان سردآبی.. ۵۶
برگ متره برآورد استخر دو منظوره جهت ظرفیت ۳تن (تیپ شماره ۳) ۵۷
ردیف.. ۵۷
برآورد هزینه تجهیزات جهت استخرهای دومنظوره با ظرفیت تولید۳تن (تیپ۳) ۵۷
ردیف.. ۵۷
مقدار. ۵۷
هزینه های جاری (تیپ ۳) ۵۸
ردیف.. ۵۸
طرح توسعه و نوآوری.. ۵۸
کلیات تکثیر ماهی قزل آلا. ۵۹
عوامل مؤثر در رسیدگی جنسی ماهیان مولد. ۵۹
دما ۵۹
جنس ماهی ، سن ماهی. ۶۰
عوامل مؤثر در پیش رس کردن مولدین. ۶۰
تشخیص ماهیان نر و ماده و رسیدگی جنسی آنها : ۶۱
عملیات تخم کشی و لقاح مصنوعی. ۶۱
انکوباسیون.. ۶۱
انکوباتورهای جعبه ای : ۶۱
انکوباتورهای سینی شکل : ۶۲
انکوباتورهای چکه ای : ۶۲
لارو و بچه ماهیان انگشت قد : ۶۲
زمان تغذیه لاروها ۶۲
تبلیغات.. ۶۳
مشکلات در پرورش ماهی قزل آلا. ۶۳
پستانداران آبزی.. ۶۴
آلودگیهای شهر ی.. ۶۴
ورود هرز آبهای سطحی ناشی از ذوب برفها ۶۵
منابع و مأخذ. ۶۷
مقدمه
تکثیر و پرورش آبزیان به منظور تولید و تأمین بخشی از پروتئین مورد نیاز کشور ، مطلوب تربیت نیروی انسانی ماهر در زمینه دانش و فن آوری این علم به عنوان پایه و اساس زمینه های تولید مورد توجه قرار گرفته است . در آ‎بهای داخلی کشور علاوه بر منابع آبی طبیعی و نیمه طبیعی جهت پرورش آبزیان امکانات وسیعی در زمینه تکثیر و پرورش ماهیان سردابی وجود دارد که در حال حاضر تنها از معدودی از این امکانات استفاده می گردد که یکی از علل اصلی آن نداشتن اطلاعات فنی و تجربیات لازم در زمینه تکثیر و پرورش این گونه ماهیان می باشد .
اغلب پرورش دهندگان هم که به این امر اشتغال دارند به علت نداشتن اطلاعات کافی علمی و فنی بعضاً دچار ضرر و زیان شیلات ایران که علاوه بر ماهیدار کردن منابع آبی کشور و حفظ ذخایر آبزیان کار خدمات رسانی به دست اندرکاران خصوصی پرورش ماهی را نیز به عهده دارند دارند جهت آموزش و ارتقاء دانش فنی پرورش دهندگان در زمینه های نیازماندیهای محیطی آ‎زاد ماهیان ، انتخاب زمین و طراحی کارگاه ، پرورش ماهیان مولد ، تکثیر و تولید لارو بچه ماهی بازاری ، تغذیه صحیح و اصولی ماهی ، نیازهای غذایی آزاد ماهیان ، حمل و نقل و جابه جایی تخم و بچه ماهی و ماهی بازاری ، بهداشت و کنترل بیماریها و کاربرد فن آوری جدید در زمینه های مختلف اقدام به تشکیل دوره های آموزشی کوتاه مدت نموده است.
زندگی وحیات بدون وجود انرژی غیرممکن وغیرقابل تصور است .

با توجه به روند روزافزون افزایش جمعیت و لزوم کسب انرژی و ادامه زیست ، آبزیان و فرآورده های آن جایگاه ویژه ای را در میان سایر منابع مواد غذایی و انرژی زا کسب نموده است .
ماهیان متعلق به گروه حیوانات خونسرد یا پویی کیلوترم  (Poikilo therm) بوده و حرارت بدنشن با شرایط زیست محیطی سازگاری و تطبیق یافته است و به دلیل دارا بودن خصوصیات ویژه زیست شناختی مزایای بیشتری بر سایر منابع تولید پروتئین و رشته های دامپروری دارند .
امروزه با پیشرفت فن آوری و روش های مدرن صیادی تحولات بی شماری در امر صید محصولات آبزی حاصل گردیده و آمار جهانی نشانگر آن است که پرورش و تولید آبزیان در آبهای داخلی روند رشد قابل ملاحظه ای را در پیش گرفته است . پرورش ماهیان سردابی و آزاد ماهیان امروزه در اکثر کشورهای اروپایی ، آمریکا، خاور دور و برخی کشورهای آسیایی متداول گشته و در حال توسعه است . مؤسسات پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان که بهترین بازدهی و سازگاری تولید را در بین انواع آزاد ماهیان در سراسر جهان نشان داده است از نظر جغرافیای اقتصادی بیشتر در مکانهایی قرار گرفته است که با آب کافی سطحی و قابل استفاده مشخص می گردد .
تاریخچه تکثیر و پرورش ماهی
اولین کسانی که اقدام به پرورش ماهی نمودند چینیها بودند . فان لی در ۴۷۵سال قبل از میلاد مسیح در مورد تخم ریزی و تکثیر ماهی کپور (Cyprinus carpio) مطالب ارزنده ای نوشته و از آن به عنوان یک  شغل پر منفعت یاد کرده است . بیشتر مؤلفین سابقه پرورش ماهی را به ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح نسبت می دهند .
ارسطو از ماهی کپور یاد کرده است و یونانیها و روسها ماهی کپور را در استخر پرورش می دادند .
این ملل سعی داشتند که بدین وسیله ذخایر ماهی را در آبهای طبیعی حفظ نمایند . چینی ها و رومیها همچنین برای اولین بار ماهی را به طور مصنوعی تکثیر کردند و انکوباسیون تخم ماهی را انجام داده اند . ابتدا تخم های لقاح یافته و یا لاروهای تازه از تخم درآمده را از محل تخم ریزی و استخرها و آبگیرها و حتی از مزارع برنج و دریاچه ها جمع آوری می کردند و سپس در اماکن امن تر اقدام به پرورش آنها می نمودند .