شناسه پست: 20964
بازدید: 405

انقلاب مشروطيت در تبريز و بزركان آن زمان
چكيده
در سلطنت ناصرالدين شاه به علت امتيازاتي كه به بيگانگان مي‌داد مردم بسيار خشمگين بودند دست به شورش‌هايي مي‌زدند. از جمله مهمترين‌ امتيازاتي كه او به بيگانگان داد قرار داد توتون و تنبكو بود كه به مدت 50 سال بود اما با تلاش‌هاي روحانيان و مردم بيدار اين قرار داد لغو شد.
پس از سلطنت وي مظفرالدين شاه روي كارآمد، او باز هم سياست‌هاي نادرست ناصرالدين شاه را پيش گرفت و سبب شد كه مردم باز هم دست به شورش‌هاي متعدد بزنند و او را سخت در فشار قرار دهند. ناچار وي مجبور به امضاي فرمان مشروطيت شد اما در اين ميان كشورهاي مخالف با آزادي ايران نظير انگلستان و روسيه دست به اقداماتي زند تا ايران را از استقلال در آورند و بسياري از مجاهدان را اعلام كردند. ستارخان از جمله كساني بود كه در جنبش مشروطه تبريز تلاش‌هاي بسياري نمود. اما انگلستان و روسيه دست از كارهاي زشت خود بر نداشته و همچنان مجاهدان را مورد آزار و اذيت قرار مي‌دادند.
در اينجا ما با چگونگي اعدام و محاكمه‌ي ثقه الاسلام و موارد ديگري آشنا شديم و همچنين چگونگي مقاومت ستارخان تنها با 38 نفر از ياران خود در برابر روس‌ها مقاومت مردم تبريز، چگونگي آغاز مشروطيت، جنگ‌هاي سختي كه در تبريز رخ داده تحقيق نموده‌ايم. اين مقاله گوشه‌اي از فداكاري‌ها و جانبازي‌ها پدران غيرتمند را منعكس مي‌سازد. در هر صفحه‌اي در تاريخ انقلاب بزرگ مشروطيت ايران نمونه‌هاي بارزي از عالي‌ترين و ظاهر ميهن پرستي و‌ آزادي خواهي گذشتگان پر افتخار ما ضبط و ثبت شده است. اميد مي‌رود نسل جوان با آشنايي اين حقايق افتخار آميز، بيش از پيش به وظايف ملي خود توجه پيدا كنيم.
فهرست مطالب
1)     تقديم رويدادهاي انقلاب مشروطيت
2)     ستارخان
3)     باقرخان
4)     فروپاشي نظام سلطنتي
5)     آغاز انقلاب
6)     اعدام مجاهدين در باغ شاه
7)     افتتاح مجلس شوراي ملي
8)     قانون اساسي مشروطه
9)     سلطنت احمدشاه
10)  قرار دادهاي 1907، 1915، 1919
11)جنگ در تبريز چگونه آغاز يافت (آغاز جنگ و به هم خوردن انجمن)
12)  آمدن بيوكخان و سختي جنگ و تاراج
13)  پافشاري گرداني ستارخان
14)  جنگ‌هاي سخت
15)  باز جنگ‌هاي سخت
16)  تلگراف‌هايي از اسلاميه نشينان
17)  ساماني كه به كارها داده شد
18)  جنگ‌هاي سخت تر
19)  فرداي آنروز
20)  كشته شدن نايب محمد اهرايي
21)  ‍[ويرايش] اولتيماتوم روسيه تزاري
22)  زندگي كودكان در دوره‌هاي مشروطيت
23)  مشروطه مشروعه
پيشگفتار
ما براي موضوع تحقيق تاريخ جست و جوهاي زيادي كرديم و با توجه به اينكه يكي از اعضاي گروه ستارخان بود و اطلاعاتي كم و بيش درمورد مشروطيت داشت تصميم گرفتيم اين موضوع را انتخاب كنيم. همچنين ما با انقلاب اسلامي ايران آشنايي داشتيم و دوست داشتيم گذشته‌ي تاريخي ايران عزيزمان را بهتر و بيشتر بشناسيم سپس به جمع آوري اطلاعات از منابع مختلفي كه در دست داشتيم پرداختيم. و به دنبال مطالب كامل كننده رفتيم. و تمام سعي و تلاشمان را براي بهتر شناساندن مشروطه كرديم. اين جنبش، جنبشي عظيم در تاريخ ايران است و به سادگي نمي‌توان از آن گذر كرد اما اميدواريم با تلاشها كه در اين زمينه كرديم توانسته باشيم مطالب خوب و مفيدي را در اختيار عزيزان علاقه‌مند گذاشته باشيم.
با تشكر
فصل اول (كليات تحقيق)
«مقدمه»
مشروطه حكومت مردم بر مردم است كه به وسيله نمايندگان مجلس قوانيني براي بهبود حال ملت و اداره امور كشور وضع مي‌شود در حكومت مشروطه بر خلاف حكومت استبدادي ملت در سرنوشت خود دخالت مي‌كند و شاه به عنوان يك فرد عالي رتبه غير سوال در كشور سلطنت مي‌كند.
انقلابها، شورشها، شكستها و پيروزي‌ها عوامل سازنده‌ي اجتماعات و تعيين كننده‌ي سرنوشت ملتهاست اين پديده‌هاي اجتناب ناپذير اجتماعي، كه گاه و بي گاه درراه رشد و پيشرفت ملل اتفاق مي‌افتد، هميشه با تحولاتي عظيم و دگرگوني بزرگ، در شئون تخلف‌ ملت‌ها همراه است. تاريخ چند هزار ساله‌ي كشور ما، صفحات درخشاني، از جشن‌هاي ملي و مبارزات ميهني اجداد پر افتخار ما را ثبت و ضبط كرده، ولي مسلماً هيچ انقلابي تا آن زمان (به جز انقلاب اسلامي كه بعد از آن رخ داد) در اين كشور به اندازه‌ي انقلاب بزرگ مشروطيت ايران عمومي و همه جانبه نبوده است. هيچكدام از انقلابهاي ملت ايران، نه چنين عمقي داشت و نه چنين نتايجي را بار‌ آورده است. اين انقلاب بزرگ رژيم سه هزار ساله‌ي كشور را واژگون كرده، سيستم زندگي سياسي و اقتصادي اين ملت را تغيير داده و حتي عاملي است كه مي‌بايد مغزهاي اين مردم و تفكرات و انديشه‌هاي ايشان را نيز دگرگون سازد ولي با اين همه اهميت و ارزشي كه ذكر شده، هنوز اكثريت ملت ايران در اين زمينه اطلاعات بسيار محدود كه باعث شده، مشروطيت در ايران نضبح نگيرد. و آشنايي با مردم با اهل جريان، ايشان را علاقه مند مي‌سازد تا در پيرامون علل پيدايش و عوامل پيروزي، يا موانع پيشرفت آن مطالعه كنند.