شناسه پست: 8606
بازدید: 342

متون فیلم برداری و تصویربرداری

فهرست مطالب

مقدمه
تصوير چيست
فيلم خام
ساخت
سرعت
نگاتيو در برابر ريورسال
نگهداري و حفاظت فيلم خام
گرما
رطوبت
گازهاي مضر
تشعشع
فيلم برداري براي تلويزيون
كنتراست
وضوح
سرعت دوربين تركيب تصويري و حركت دوربين
فيلمبرداري در طبيعت و فيلمبرداري هوايي و زيرآبي
فيلمبرداري روز – به جاي – شب
نمايش زمينه فيلم بر پشت پرده شفاف
فيلم برداري نوار فيلم زمينه
روش هاي سنجش نور
نورسنج حذفي
نور سنج مقايسه اي
نورسنج هاي – فتو – الكتريك
مشخصات اساسي طرح نور سنج
نور سنج مستقيم
مناسب ترين درجه F
كيفيت اپتيك عدسي
هزينه
عمق صحنه
استفاده از عدسي هاي زوم
تضاد سايه و روشن درآوردن رنگ ها
وضوح
عدسي
تقسيم بندي انواع عدسي
عدسي ساده و عدسي مركب
پديده هاي نوري موثر در ساختمان عدسي
علايم اختصاري براي عدسي ها
ساده ترين روش هاي ويژه در فيلم برداري
فيداين
نما در آيريس يا درماسك
ميكس
پانوداما (پان)
حركت به جلو يا عقب (تراك يا ترالي)
نقاشي روي شيشه
زو پتيك
نور
عمق ميدان وضوح
فيلترها
فيلتر ژلاتيني
فيلتر مركب
فيلتر شيشه اي يك پارچه (فيلتر يك پارچه رنگ شده
فيلترهاي مورد استفاده در فيلم برداري سياه و سفيد
تصحيح
كنتر تضاد سايه و روشن
فهرست برگزيده اي از فيلترهاي رنگي براي فيلم برداري سياه و سفيد
فهرست برگزيده اي از فيلترهاي رنگي براي فيلم برداري رنگي
فيلترهاي همه كاره
فيلترهاي داراي غلظت خنثي يا خاكستري
فيلتر مدرج
فيلتر پلاريزه
فيلتر پخش كننده
فيلتر توري
فيلتر
خلاصه عوامل در رنگ
توازن رنگ
نورپردازي براي فيلمبرداري رنگي
درآوردن رنگ هنگام فيلمبرداري با نور مصنوعي
افه هاي رنگي خاص

مقدمه
آنان كه سوداي حرفة فيلمبرداري سينمايي را در سر مي پرورانند بزودي در مي يابند كه راه آساني را انتخاب نكرده اند.
موفقيت در حرفه اي فيلمبرداري مستلزم داشتن اطلاعات كافي دربارة مباني علمي اصولي فيلمبرداري و چگونگي كاربرد اين اصول است و اينگونه اطلاعات البته آسان ب دست نمي آيد.
رسيدن به موقعيتي كه انسان بتواند كار يك حرفه اي را در حال فيلمبرداري مشاهده كند و بعد البته فرصت آن را بيابد كه خود فيلم بگيرد، سفري طولاني همراه با ناميديهاست.
فراتر از اين قلم رو عمل و تجربه در فيلمبرداري است كه بدون هيچ كس نبايد اميدوار باشد پيچيدگيهاي فراوان اين كار را بياموزد.
بعضي از فيلمبرداران دوست دارند كيفيت مرموزي به كارشان بدهند و علاقه اي ندارند كه رازشان را به تازه كارها در ميان بگذارند.
فيلمبردار هر روز صبح شيشة مخصوصش را عين اينكه دارد جنس قاچاق رد مي كند يواشكي به متصدي تنظيم عدسي مي داد كه در دوربين بگذارد و در پايان روز وقتي كارگردان آخرين صحنة فيلمبرداري را قطع مي كرد، فيلمبردار بلافاصله دستش را دراز مي كرد كه شيشة مخصوص را از متصدي تنظيم عدسي بگيرد. و اينك بسيار خوشحالم كه بسياري از فيلم برداران اطلاعات زيادشان را به صورت رايگان در اختيار تازه كاران قرار مي دهند.
باشد كه اين مطالب جمع آوري شدة بنده حقير در مسير سخت و پر خار و خاشاك مشتاقان حرفة فيلمبرداري چند برگ ؟؟‌بگسترد.

تصوير چيست؟

واژه ي تصوير (Image به زبان انگليسي و فرانسه) چنان كاربردهاي گسترده و متنوعي كه ارائه ي تعريفي شدند و جامع و مانع دشوار مي نمايد. از واژه ي تصوير پي مي بريم كه به چيزي مرئي يا نامرئي دلالت مي كند كه حالتي تصويري دارد واقعي يا خيالي است – مجرد يا مشخص است؟ آفريده ملكي است يا باز شناخته اوست. يكي از تعريف هاي تصوير از افلاطون است ” نخست سايه ها سپس بازتاب هايي را كه مي توان بر سطح آب يا بر سطح اشياء نيمه براق و صيقلي يا درخشان مشاهده كرد و تمام اين جنس بازنمايي ها را تصوير مي نامم”. پس با اين تعريف تصوير عبارت است از آنچه در آيينه يا آنچه با فرآيندهاي بازنمايي مشابه آيينه بازتاب مي يابد بنابراين تصوير چيزي ثانوي است كه انعكاس يا بازنمايي “حقيقت” يا “واقعيت” ديگري است – در نظريه هاي شناخت تصوير مبنايي است كه فرآيند انتزاع و تجديد و يعني شكل گيري مفاهيم و سپس تفكر را امكان پذير مي سازد. تصوير اشياء و پديده ها در ادراك حسي و حافظه ي تصويري يا ديداري سبب بازشناسي محيط پيرامون مي شود و در فرآيند شناخت نقش بسيار مهمي دارد. از سوي ديگر تصوير ذهني در غياب اشياء يا پديده ها نيز در ذهن حضور دارد و در فعاليت هاي رواني و تخيل و عواطف بيشترين سهم را ايفا مي كند. خواب ديدن فعاليت گزينشي پيچيده و ناخودآگاه ذهن در يادآوري و رويت دوباره ي تصويرها و تنظيم يا بازنمايي دلبخواه آنهاست معمولاً خواب را با احساس ديدن فيلم توصيف مي كنند يادآوري يا تجسم تصويرهاي مشاهده شده ي پيشين به خصوص يادآوري صحنه هاي تاثر انگيز – مهيج – مشمئز كننده – تكان دهنده يا دوست داشتني – شنيدن- لطيف و پر مهر در بسياري موارد سبب بروز دوباره ي همان واكنش ها – عواطف و احساس هايي مي شود كه در نخستين مواجهه پديد آمده است.
فيلم خام:
يكي از نخستين مسائلي كه فيلمبردار در آغاز توليد يك فيلم با آن روبه رو است انتخاب فيلم خام است. اليته اين انتخاب از پيش با تصميماتي كه در چهار چوب بودجه و برنامه توليد فيلم با دخالت خود فيلمبردار يا بدون حضور او گرفته شده اساساً محدود گرديده است.
به طور كلي انتخاب فيلم سه جنبه مهم را در بر مي گيرد: انتخاب ساخت فيلم انتخاب بين تنظيم كند و فيلم سريع و انتخاب بين يكي از دو سيستم نگاتيو /پوزتيو وريورسال. به هر صورت در عمل انتخاب فيلم خام تابع انواع محدود فيلم هاي خام تجاري موجود در بازار است.