طرح توجیهی تاسیس کارخانه شیر پاستوریزه
فهرست مطالب
مقدمه 3
مواد متشکله شير و تأثير عوامل مختلف بر آنها: 4
مواد ازت دار : 6
کميت هاي فيزيکي قابل اندازه گيري شير : 6
اسيديته شير : 7
اهميت و ضرورت استفاده از مواد لبني پاستوريزه : 8
توليد شير در جهان و ايران : 11
مشکلات و راه حل ها : 12
توليد محصولات جنبي : 14
نقش قيمت گذاري : 15
قسمت هاي مختلف کارخانه شير : 15
تحويل شير – پاستوريزه : 16
هموژنيزاسيون : 17
تانک ذخيره شير خام و پاستوريزه : 18
تأسيسات سردخانه – آب سرد : 20
تأسيسات آب و ديگ بخار : 20
پمپ هاي به کار گرفته شده در صنايع شير : 21
پمپ استيل : 21
پمپ معمولي : 21
پمپ پزيتيو : 21
بخش :CIP 22
تأسيسات فاضلاب : 22
پرسشنامه 25
قسمت دوم – اطلاعات کلي مربوط به کالا يا کالاهاي توليدي : 31
قسمت سوم – اطلاعات مربوط به بازار محصول : 31
ظرفيت نهايي 34
فرآيند انتخابي توليد کالا 35
ليست مشاغل و مقدار حقوق ماهانه و سالانه : 36
محاسبه ي هزينه ي انواع انرژي مصرفي ساليانه : 37
مقدمه
شير به عنوان يک ماده ي غذايي ارزشمند نخستين و کامل ترين غذاي نوزاد انسان و حيوان را تشکيل مي دهد و در تمام طول دوران رشد عنصري حياتي در جيره غذايي و الگوي تغذيه محسوب مي شود .
مواد غذايي مختلفي که مورد استفاده بشر قرار مي گيرند ، عمدتا به عنوان ماده غذايي آفريده نشده اند بلکه يک قسمت از يک موجود جاندار و يا زنده بوده و يا مثل تخم مرغ و عسل جهت برآوردن احتياجات ديگري از قبيل ازدياد نسل و تغذيه زمستاني مي باشند .
مواد غذايي نباتي هر کدام قسمتي از گياه و نبات مانند: ميوه – ريشه – ساقه و برگ مي باشند ، درحالي که شير را به عنوان هديه اي از مادر به فرزند خويش و به عنوان اولين ماده ي غذايي نوزاد بايد شناخت که تمامي مواد غذايي مورد نياز بدن را داراست .
مواد متشکله شير و تأثير عوامل مختلف بر آنها:
شير را نمي توان به عنوان مخلوطي از پروتئين , چربي , کربوهيدرات , مواد معدني و ويتامين ها معرفي نمود . چون مخلوط نمودن اين مواد هيچ موقع شير را به وجود نخواهد آورد و آزمايشات مختلف انجام يافته در اين مورد نيز تا به حال نتيجه اي نداده است . مواد متشکله شير از حالت خيلي ساده تا خيلي پيچيده ( کمپلکس ) که ترکيب و ساختمان قسمتي از آن ها هنوز به طور کامل مشخص و روشن نيست عبارتند از :
«« پروتئين ها – چربي ها – کربوهيدرات ها – مواد معدني و ويتامين ها »»
تحقيقات زيادي که در اين زمينه انجام شده و حتي تحقيقات سال هاي اخير هم هنوز نتوانسته اند ترکيبات شير را با تمام جزئيات آن روشن نمايد .
طي روزهاي نخست زايمان به لحاظ ايجاد دگرگوني گسترده در ترکيبات آن را « آغوز » مي خوانند .
تغذيه نوزاد با « آغوز » بسيار مهم و ضروري است . وجود « فيزيم » زياد در « آغوز » آن را ملين مي کند و به اين ترتيب در تميز شدن روده هاي نوزاد و جلوگير ي از تجمع ميکروب هاي مضر نقش اساسي دارد . به همين دليل وجود پاتن و مواد ايمني ساز کارشنا سان علوم تغذيه مصرف آغوز کاملا طبيعي مي دانند . همين کارشناسان در تشريح تفاوت هاي موجود بين شير و آغوز مي گويند . ميزان پروتئين و چربي و در نهايت ماده ي خشک در آغوز بيشتر از شير است و همچنين به خاطر تفاوت ترکيب پروتئين هاي آغوز با ترکيب پروتئين هاي شير آغوز در مقابل مايه پنير حساس نبوده و منعقد نمي شود ، بنابراين از آغوز نمي توان پرورش معمول پنير تهيه کرد و شير مانند: بسياري از مواد غذايي ديگر خواص خود را به مدت زيادي نمي تواند حفظ کند .شيربه خودي خود حتي اگردربهداشتي ترين شرايط نيز دوشيده شود ، داراي ميکروب است حتي اگر دام از سلامت کامل برخوردار باشد .
شير پس از خروج از پستان در مرحله دوشش و پس از آن در معرض آلوده شدن به انواع ميکروب ها مي تواند قرار مي گيرد .
شير به صورت دايمي ترکيب و خواص خود را تغيير مي دهد و اين عمل تحت تأثير ميکرو ارگانيسم ها و آنزيم هاي موجود در ترکيب انجام مي شود . شير را نبايد تنها به عنوان يک نوشيدني تلقي کرد ، بلکه ماده ي خام و ماده اصلي خيلي از فرآورده هاي شيري از قبيل کره – خامه – پنير – ماست – شيرهاي کندانسه و خشک – بستني و غيره را تشکيل مي دهد و درجات خوبي و مقاومت و ارزش مواد فوق بسته به ماده ي تشکيل دهنده ي اصلي آن يعني شير مي باشد.
براي اين که بتوان به طور صحيح ترکيب شير را بررسي کرد ، بهتر است آنرا به دو قسمت آب و ماده ي خشک تقسيم کنيم . قسمت اعظم ترکيب شير را ( 4/87 % ) آب تشکيل مي دهد. و آن محيطي است که تمام مواد متشکله شير به صورت محلول و يا ديسپريسون در آن قرار گرفته اند . فونکسيون آب در بدن خيلي مهم است ، به طوري که نوزاد احتياج آب بدن خود را از آب شير تأمين مي نمايد . به غير ازآب مواد ديگر متشکله شير را تحت عنوان ماده ي خشک نام مي بريم .
<<< آب – شير = ماده خشک>>>
در شير گاوه به طور کلي ماده خشک 6/12 درصد شير را تشکيل مي دهد که مهم ترين قسمت هاي ماده ي خشک را لاکتوز – چربي – مواد ازته – مواد مينرال تشکيل مي دهند . در ترکيبات شير لاکتوز بعد از آب از لحاظ مقدار بيشترين قسمت آن را تشکيل مي دهد ، لاکتوزدر شير گاو بيشتر از يک سوم ماده خشک يعني 3/ 37درصد را تشکيل مي دهد . يکي ديگر از مواد مهم ماده ي خشک شير ، چربي است که مقدار آن در شير به طور متوسط 7/3 % و در ماده ي خشک 4/29 % مي باشد . اين ماده سبک ترين ماده ي متشکله شير بوده که فوري تحت تأثير عوامل مختلف قرار گرفته و تغییر مي يابد ، چربي به حالت امولسيون در داخل شير قرار دارد .
چربي هاي شير را از دو گروه چربي هاي حقيقي « گليسيريدها » و يا موا د شبيه چربي و يا وابستگي به چربي تشکيل شده است .
مواد ازت دار :
مواد ازت دار به نسبت 4/3 % درشيرو 8/28 % از ماده ي خشک را تشکيل مي دهد قسمت اعظم مواد ازت دار ( 95 % ) شيررا پروتئين ها تشکيل مي دهند . پروتئين هاي شير هم قسمت اعظم ( 80 % ) از کازئين تشکيل مي شود .
مينرال يا مواد معدني :
75/0 درصد شير و 5/5 % ماده ي خشک را تشکيل مي دهند . برخي از مواد معدني که در بروز خيلي از خواص فيزيکي و شيميايي و حتي تکنولوژي شير موثرند ، محلول بوده و برخي ديگر به حالت کلوئيدي در داخل شير موجود مي باشنند . اين مواد ( کلسيم – سديم – پتاسيم – منيزيم – آهن – مس – يد ) به حالت فسفات ها و کلرورها وجود دارد .